• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Pe drumuri
  • Sport de pe canapea
  • Crypto Mania
  • Filosofeli
Ce om!

Ce om!

Un blog despre cei mai oameni dintre noi

De ce este România pe ultimul loc la siguranța rutieră: pentru că românii sunt șoferi foarte slabi

21/04/2022 by Ce om! 2 comentarii

Update: O continuare a acestui articol este aici: un sfert dintre accidentele de anul trecut a implicat un singur vehicul.

În fiecare an apar statisticile cu accidente rutiere și invariabil România ocupă primul loc în UE la rata mortalității. Asta nu ar trebui să ne surprindă foarte mult pentru că în general suntem mereu primii în UE la chestii negative și printre ultimii la cele pozitive. Totuși, noi în loc să facem ceva concret în privința asta preferăm de fiecare dată să găsim scuza convenabilă: e din cauza drumurilor, nu avem autostrăzi și de aia mor oamenii pe șosele. Asta e cam ca în fotbal: noi jucăm foarte prost, dar dăm vina pe teren, dacă era terenul mai bun, îi băteam pe toți. Sigur că dacă am avea mai mulți km de autostradă ar fi mai bine, dar ca să mai fac o paralelă, e ca la examenele copiilor când erau prea multe note mici și au făcut subiectele mai ușoare. Dacă ar fi mai multe autostrăzi, ar fi mai ușor de condus, dar nu am deveni șoferi mai buni – cei care reușesc să facă accidente în fiecare weekend vara spre mare țin să confirme această teorie.

Eu mă consider un șofer mediu ca experiență: fac în jur de 25.000 de km pe an cu mașina și cu motocicleta (majoritatea cu mașina pentru că am devenit foarte comod și totuși motocicleta implică ceva mai mult efort decât ținutul de volan). Am făcut turul țării de câteva ori și de alte câteva ori am mai mers prin Europa. În 15 ani de condus nu am făcut niciun accident, dar am avut o daună totală și marele noroc să scap doar cu câteva zgârieturi după ce un idiot nu a oprit la STOP și a intrat direct în mine. În toți acești ani am observat alte cauze principale pentru care românii mor pe șosele:

  1. Românii nu respectă Sfânta Treime a indicatoarelor rutiere. Toți facem rahaturi în trafic, dar sunt totuși unele limite pe care nu ar trebui să le încălcăm: culoarea roșie a semaforului, indicatorul STOP și depășirea pe linie continuă (sau oriunde nu ai vizibilitate). Văd în fiecare zi în București șoferi care trec pe roșu și pentru că fac asta desigur că și accelerează, ceea ce automat crește efectul unui potențial accident. Iar indicatorul STOP cred că ridică întrebări multor șoferi legate de semnificația lui (puteau găsi un cuvânt mai clar), așa că o să încerc să îi lămuresc aici: este tot un fel de semafor roșu, numai că fără becul care clipește. Dar având în vedere că unii nu opresc nici la semafor nu este de mirare că acest indicator vă lasă rece. A treia în ordine, dar poate cea mai periculoasă – depășirea unde nu ai vizibilitate este în esență o ruletă rusească, iar chestia interesantă este că șoferii care intră în depășiri fără să vadă probabil nu ar juca niciodată așa ceva. Cum să îți asumi un astfel de risc ????
  2. Românii nu înțeleg conceptul de adaptare a vitezei la condițiile de drum. Pentru mulți șoferi, adaptarea vitezei înseamnă de fapt încadrarea în limitele maxime de viteză. Adică dacă în mod normal conduc cu 150 la oră, dacă e ploaie torențială sau ceață de nu vezi la 100m în față vor reduce viteza la 130 la oră. Eventual și plusează neavând luminile pornite.
  3. Șoferii români sunt agresivi. Eu nu știu dacă pică cineva testele acelea psihologice care se dau pentru permis, dar dacă ar fi pe bune o mare parte dintre șoferi nu ar trebui să le treacă. Din păcate, permisul auto se dă la noi probabil la fel de ușor cum se dau în SUA armele. Nu este nicio exagerare, sunt mulți români pentru care mașina este un fel de armă, prin intermediul căreia își descarcă frustrările în trafic.
  4. Mulți români conduc beți. Dacă s-ar face controale în weekend și serile pe lângă baruri, restaurante, cred că s-ar descoperi că majoritatea celor care pleacă de acolo cu mașina sunt beți. Și nu că au băut doar o bere sau un pahar de vin. De aceea eu nu sunt de acord cu nicio relaxare a sancțiunilor pentru condusul după ce ai consumat alcool. Pentru că românii în general nu au măsură. Dacă zic că au băut o bere înseamnă de fapt cinci, iar un pahar de vin înseamnă mai degrabă toată sticla.
  5. Românii chiar nu au fost foarte buni la matematică în școală. Deși poate părea că nu are legătură cu condusul mașinii, asta se vede însă foarte bine în trafic: nu estimează corect distanțele, nu pot aprecia viteza unei mașini și cât de repede ajunge la ei, nu înțeleg probabilitățile și chiar cred că dacă au făcut o prostie și nu s-a întâmplat nimic este pentru că sunt ei șoferi foarte buni și pot să o facă din nou. Când zici că matematica nu te ajută cu nimic în viață, ești doar un șofer prost.

Alături de acestea, ar mai fi și alte cauze indirecte pentru care românii fac accidente:

  1. Prețul RCA prea mic – știu, asta este o blasfemie. Să spui că prețul la RCA în România este mic înseamnă să ceri să fii biciuit în piața publică. Dar eu o spun, RCA-ul ar trebui să funcționeze și ca un instrument de responsabilizare a șoferilor. Să știi că dacă faci 4-5 accidente mai bine iei autobuzul că oricum mașina nu e de tine. Dacă nu se întâmplă asta, înseamnă că principiile RCA nu funcționează. Știu că în ultimele luni a crescut prețul RCA după falimentul City, dar vorbim de ani întregi în care dădeam câteva sute de lei pe o asigurare pe 12 luni.
  2. Românii au prea mult timp liber la dispoziție. Serios, asta chiar este o cauză. Eu am CASCO și sunt liniștit că dacă se întâmplă ceva, o rezolv, dar chiar și așa, mă enervează să pierd câteva ore/zile completând hârtii, făcând drumuri pentru reparații etc., de aceea încerc să fiu și atent să nu fac vreun accident. Alții însă nu au problema asta, probabil sunt mulți bugetari sau pensionari speciali. Și ce altceva să faci când ieși la pensie la 45 de ani? Te mai cerți cu vreunul prin trafic.
  3. Am lăsat în ultimul rând, dar e cea mai importantă – lipsa de acțiune a autorităților. Poliția rutieră nu-și face datoria, așa cum nu fac ce trebuie nici celelalte autorități. Suntem doar ceva mai evoluați decât era Vestul sălbatic – avem mașini în loc de cai.

Din categoria: Articole principale, Pe drumuri

Reader Interactions

Comentarii

  1. Dan a zis

    30/05/2022 la ora 12:48 pm

    Ia vezi cate accidente grave sunt produse de localnici si cate sunt produse de cei in tranzit. Asta pentru ca lipsa autostrazilor si a centurilor e cea mai mare problema. Cand s-a deschis autostrada langa Deva, numarul accidentelor a scazut la 23%.

    Răspunde
    • Ce om! a zis

      30/05/2022 la ora 1:04 pm

      Nu sunt de acord. Sigur ca daca ar fi mai multe autostrazi ar fi mai putine accidente. Cred ca am si spus asta in articol, dar este ca la examenele copiilor cand erau prea multe note mici si au facut subiectele mai usoare. Nu au devenit copiii mai buni la scoala, asa cum nici soferii nu vor deveni mai buni.

      Nu ma intelege gresit, eu as vrea ca de maine tara sa fie impanzita de autostrazi. Numai ca asta nu se va intampla si daca nu constientizam ca de noi depinde sa reducem numarul de accidente, nu se va intampla o minune si se vor reduce de la sine.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Articole principale

De ce este România pe ultimul loc la siguranța rutieră: pentru că românii sunt șoferi foarte slabi

Ghid pentru cumpărarea unei mașini second-hand

Atenție când cumpărați o mașină cu km în jurul pragurilor de 60 de mii, 120 de mii (ș.a.m.d)!

Ghidul motociclistului începător

Cum să recunoașteți scam-urile crypto

Footer

Despre noi

  • Contact
  • Politică de confidențialitate

Copyright © 2023 ceom.ro· Autentificare