
Mi-am cumpărat o mașină în urmă cu mai bine de un an, așa că am zis să mă grăbesc să scriu acest articol deoarece la cum cresc prețurile sunt șanse mari să nu mai fie relevant. De banii pe care i-am dat pe mașină probabil o să mai pot să cumpăr doar un cal. Oricum, nu țineam să îmi schimb mașina, o aveam pe cealaltă doar de doi ani, dar un „ce om” m-a lovit, așa că a trebuit să caut alta. Criteriile de căutare au fost: preț maxim 8.000 de euro (știu, sunt sărac), benzină (deși acum aș lua și diesel, dar la momentul respectiv m-am gândit că dacă e pe benzină sunt șanse mai mari să se strice mai puține chestii la ea), min. 100 cp și evident cât mai nouă și cu mai puțini km. Vorba aia: ieftină și bună. A, da, și să nu fie break, locuiesc totuși în București și nu vreau să pierd 1h căutând loc de parcare, jumătate de oră e suficient. Am menționat aceste criterii astfel încât să se înțeleagă că ghidul acesta este bazat strict pe ce am avut eu în vedere, probabil la un preț mai mare unele lucruri de aici nu sunt relevante. De asemenea, menționez că nu sunt mecanic, sunt doar un cumpărător obișnuit, am cumpărat de-a lungul timpului patru mașini și două motociclete, iar experiențele au fost mixte, așa că luați aceste sfaturi cu prudența necesară.
Ce am învățat totuși din ultima experiență (bine, unele lucruri le știam deja):
- Românii în general nu vând mașinile dacă sunt într-o stare foarte bună. Asta e, nu suntem bogați ca nemții, nu schimbăm mașinile doar ca să luăm una nouă. Cu alte cuvinte, fiți pregătiți de cheltuieli suplimentare după ce ați luat mașina. Eu măsor cât de inspirat am fost la achiziționarea mașinii după cheltuielile din primul an: până la 500 de euro mă consider norocos, 500-1.000 de euro (relativ normale, plăcuțe, discuri, anvelope noi), 1.000 – 1.500 de euro (puteam să fiu mai atent), tot ce ajunge pe la 2.000 de euro și poate chiar trece (țeapă). Repet, astea sunt valabile la intervalul de preț avut de mine în vedere, la prețuri mai mari cu siguranță variază și cheltuielile.
- Verificați mașinile. Nu contează cât de civilizat pare cumpărătorul, nu doar samsarii dau țepe, și doctorii pot fi la fel de țepari, din păcate cred că e în gena noastră să încercăm să păcălim pe alții. Registrul Auto Român are un serviciu foarte util de verificare a istoricului unei mașini: https://pro.rarom.ro/istoric_vehicul/dosar_vehicul.aspx. Dacă există daune, va trebui să plătiți 35 de lei pentru a vedea raportul de daune. Desigur, este valabil doar pentru daunele înregistrate de când mașina a fost înmatriculată în România, dacă nu este înmatriculată sau știți că a fost adusă din afara țării și apoi înmatriculată în România, puteți să folosiți Carvertical.com sau orice alt serviciu similar. Ce este important aici, cel puțin în opinia mea: uitați-vă la daunele cu o valoare mare. Adică mașina poate să aibe 10 daune de 500-1.000 de euro sau o singură daună mare de 10.000 de euro. Evident că cea mare este relevantă pentru că acolo înseamnă că a fost un eveniment major care a afectat mașina poate chiar structural. De altfel, dacă stai într-un oraș ca București nici nu ai cum să nu ai daune mici, oricât de atent ai fi tot o să o găsești zgârâiată cel puțin o dată.
Dincolo de verificările acestea să le zic teoretice, eu insist să verificați și tehnic propriu-zis mașina la un service. Chiar dacă proprietarul vă arată cartea de service cu toate reviziile făcute la timp, asta nu înseamnă că au și fost făcute toate reparațiile de care mașina respectivă avea nevoie. Mulți proprietari fac doar strictul necesar și amână reparațiile mai consistente ca valoare cu atât mai mult dacă au de gând să vândă mașina. Sau tocmai vând mașina știind că are nevoie de reparații importante. Deci nu vă grăbiți și verificați tehnic mașina.
De ajutor în acest sens este și acest site: aproapemașini.com. Nu îl cunosc pe cel care se ocupă de site, ca să nu fie comentarii, dar cred că face o treabă foarte bună evidențiind principalele probleme pe care le au diversele mașini. Bine, la un moment dat o să vă enervați că o să vi se pară că exact toate mașinile pe care vreți să le cumpărați au probleme și singura mașină pe care o apreciază este i30 (sunt de acord cu el, am avut-o și eu, este mașina perfectă J), Site-ul acesta este foarte bun că măcar vă arată la ce să fiți atenți, ce motorizări au probleme, care sunt cele mai frecvente „stricăciuni” care pot apărea. Pe mine m-a ajutat să mă feresc de unele potențiale țepe așa că îl recomand.
4. Verificați actele mașinii. Asta ar trebui să fie mai sus în listă, dar mie mi s-a întâmplat o singură dată să am unele dubii cu privire la acte (era o situație mai complicată cu o mașină care fusese în leasing), așa că nu știu cât de des mai apare problema aceasta. Dacă vi se pare că este ceva în neregulă cu actele, nu mergeți mai departe. Nu contează cât de bună pare mașina, nu vreți să vă blocați să nu puteți să o înmatriculați etc.
5. Dacă găsiți o mașină care vi se pare bună, nu vă gândiți că puteți să negociați foarte mult. Eu am pierdut o mașină ok pentru că am zis să vezi ce negociez acum, iar după mine a venit altul și a luat-o imediat. Serios, mai mult de 200-300 de euro nu aveți ce negocia la prețul la care am făcut referire.
6. Mașinile bune se dau destul de repede. E o observație care o să vă ajute să nu dați banii aiurea pe verificări. Simplu, dacă o mașină pare în regulă la prima vedere, dar totuși stă mai mult de două săptămâni la vânzare, cel mai probabil este o problemă majoră cu ea. Excepțiile sunt mașinile în culori mai șuchii (sunt proprietari cărora li se pare o idee bună să își coloreze mașina cât mai trăznit fără să se gândească și la faptul că nu toată lumea are simțul lor artistic) sau diverse mașini rare sau aduse de prin SUA care în esență sunt o mare bătaie de cap și lumea le evită pe bună dreptate.
Acestea ar fi sfaturile mele, dacă aveți și altele vă rog să completați.
PS: Până una alta, mi-am dat seama că am uitat eu unele lucruri, așa că le-am scris aici.
Lasă un răspuns