
Folosesc ghilimelele pentru că eu nu consider criptomonedele investiții, ci doar speculații. Le cumpăr doar pentru că momentan este o modă și aș putea face bani cu ele. Investițiile pentru mine implică niște plasamente în care am încredere pe termen lung, le văd o utilitate și chiar dacă scad poate la un moment dat au un fundament care să le permită să își revină.
Având în vedere această perspectivă asupra crypto, cât din economii ar trebui să puneți în aceste active? Pe piețele externe, recomandarea experților este în general ca 5% din economii să fie plasate în criptomonede, iar cei mai curajoși merg spre pragul de 10%. Cu alte cuvinte, dacă aveți economii de 100.000 de euro, ar trebui să cumpărați crypto de maximum 10.000 de euro. Cu siguranță nu știu eu mai bine decât cei care au experiență cu astfel de plasamente (a se vedea ce bine îmi merg mie monedele virtuale de când le-am cumpărat), așa că procentul de 10% mi se pare mai mult decât rezonabil pentru astfel de plasamente.
Pe de altă parte, știu că în România crypto și vlogging-ul reprezintă ideile de îmbogățire ale oricărui tânăr. Iar dacă vlogging-ul nu e neapărat periculos, tot ce ți se poate întâmpla este să pierzi niște timp pe care oricum l-ai pierde cu porn și jocuri pe calculator, cumpăratul de crypto se poate lăsa și cu pierderi materiale, fără banii pe care și-așa de-abia i-ai economisit. Partea bună, dacă o pot numi așa, este că la 20+ nu ai cum să ai economii atât de mari și bănuiesc (nu am date concrete) că mulți cumpără de câteva sute de euro. În acest caz, nu ai cum să cumperi de max. 10% pentru că ar însemna câteva zeci de euro, iar pentru multe monede trebuie să cumperi de o anumită sumă minimă obligatorie care este mai mare de atât. Oricum, și dacă pierzi mai mult de 10% din bani până la urmă toți trebuie să învățăm, mai bine să faci greșeli pe sume mai mici și când încă le mai poți corecta.
Dacă însă ai economii de ordinul miilor de euro (și desigur, și mai mult) și te gândești să cumperi crypto, chiar nu depăși procentul de 10%. Fă-ți un portofoliu diversificat, care să includă și acțiuni și active puțin riscante (vorbește cu consultanți care se pricep la asta, dar studiază și singur, nu este niciodată o idee bună să te bazezi doar pe alții mai ales când este vorba de banii tăi).
Lasă un răspuns