
O știre interesantă astăzi: Consiliul Concurenței a recomandat autorităților să interzică tariful dinamic („surge” sau mai pe românește prețurile de Gara de Nord) practicat de aplicațiile de ride-hailing (nu se mai numesc ride-sharing că și-au dat seama că de fapt autobuzul este de fapt cel care face ride-sharing). Nu știu dacă chiar o să se întâmple asta, dar tariful dinamic este cea mai mare măgărie pe care aceste aplicații o fac. Și taxi-urile tradiționale practicau tarif dinamic, numai că în cazul lor o numeam simplu nesimțire. Iar în cazul taxi-urilor clasice măcar era limitată „politica” asta: știai că dacă le iei de la Gara de Nord sau în weekend de pe lângă un club noaptea, de Anul Nou) ai fi plătit mai mult decât face cursa în mod obișnuit. Taxi-urile moderne au reușit însă să generalizeze tariful dinamic: locuiesc în București și am avut nevoie să merg și la ore gen 11:00 sau 13:00 când teoretic nu este atât de aglomerat și totuși am intrat pe tarif dinamic. Întrebarea ar fi mai degrabă: când nu e surge în București?
Eu nu sunt împotriva aplicațiilor gen Uber și Bolt, nu am susținut niciodată interzicerea lor. Chiar sunt utile, dar mai ales pentru șoferi. Aplicațiile acestea au permis multor oameni să facă un venit suplimentar, iar ăsta este un lucru foarte bun, pentru că nu avem toți pensii speciale și majoritatea chiar trebuie să muncim pentru banii de care avem nevoie. Pe de altă parte, pentru clienți beneficiile sunt reduse, adică practic cam aceleași pe care le ai și cu taxi-urile clasice. Tariful dinamic a generat de altfel creșterea costului cu transportul tip taximetrie în București. Iar creșterea calității serviciilor a avut loc doar la început. Acum s-a ajuns practic ca singura diferență dintre un taxi clasic și o mașină de ride-something să fie că unul e Logan galben și celălalt alb.
Unii o să spună că poți să dai review-uri și că aplicația o să țină cont de ele, probabil sunt aceleași persoane care cred în Zâna Măseluță. Companiile care dețin aceste aplicații sunt la fel care orice altă companie: interesate să facă cât mai mulți bani, iar pentru asta au nevoie în primul rând de șoferi.
Experiență personală: comand un Bolt, acceptă un șofer cursa și în timp ce îl așteptam văd că în aplicație apare că a început cursa, iar după un timp s-a și terminat și mi se iau și banii de pe card. Eu nu mă mișcasem de pe loc așa că mă uit în loc, oare ce s-a întamplat, am călătorit cu viteza luminii? Trimit o sesizare la Bolt și primesc un mesaj pr-istic că mi se vor returna banii (bine, în termen de 14 zile că și clienții așa plătesc cursele, nu pe loc) și că vor lua legătura cu șoferul respectiv pentru a se asigura că astfel de incidente nu se vor repeta în viitor. Pe mine nu mă interesa atât de mult recuperarea banilor, era o sumă mică, dar mă interesa foarte mult ca acel șofer să fie scos din sistem. Așa că le scriu din nou celor de la Bolt și le spun că nu cred că vor să se asocieze cu hoți de aceea mi se pare potrivit ca astfel de șoferi să nu fie păstrați în aplicația lor. Mi se răspunde foarte sec că sancțiunile necesare pentru șofer au fost aplicate. Având în vedere acest răspuns, mi-am șters imediat aplicația. Acum poate am greșit, vi se pare și vouă că acel șofer a fost scos din sistem, nu? Poate acele sancțiuni necesare au fost chiar mai dure, cine știe ce o fi pățit săracul om. Sper totuși că gândurile mele bune au ajuns la el.
Teoretic, aplicatiile astea au ajutat oamenii sa faca un venit suplimentar. Practic, sunt aceeasi taximetristi clasici iar tarifele lor sunt hotie curata. dar nu comentam ca asa face lumea buna.
Hei, eu cred ca fac parte din lumea destul de buna si comentez. 🙂 Am doar o completare, sunt multi si dintre vechii taximetristi, dar si soferii noi au deprins repede aceleasi apucaturi. Ce sa faci, asa sunt oamenii.