
Update: Recent a avut loc un accident în urma căruia un motociclist a murit. Din punctul meu de vedere, vina este în întregime a motociclistului care s-a luat la întrecere pe linie dublă continuă în condiții de semi-întuneric. Unii comentatori susțin că poate a fost forțat de mașină să iasă pe contrasens după ce aceasta l-ar fi depășit prin dreapta. Eu nu cred în acest scenariu, dar accidentul acesta mi-a amintit că am uitat să trec un sfat foarte important în acest ghid: în „lupta” dintre o motocicletă și o mașină, mașina va câștiga întotdeauna. Este ca și cum te-ai duce să te bați cu unul, tu cu pumnii și el cu un pistol. Deci chiar dacă o să vă șicaneze șoferii în trafic (și asta o să se întâmple), nu o faceți pe vitejii pentru simplul fapt că nu aveți cu ce. Un șofer vă poate dezechilibra în trafic fără să vă lovească și o să fie foarte greu să dovediți asta. Iar dacă vă lovește, faptul că ar putea face închisoare nu cred vă încălzește morți fiind.
Tot amân să scriu articolul ăsta de ceva timp, dar am zis că dacă nu îl scriu acum, când o să fie util, la toamnă? Așa că iată: tot ce am învățat eu în 15 ani de mers cu motocicleta, perioadă în care am avut destule căzături, dar niciuna serioasă (pentru mine, motoreta probabil încă se resimte). Dacă vreți varianta condensată, cel mai important lucru din acest ghid este aici.
- Faceți o școală moto bună. Nu vă zgârciți la asta: eu am ales una mai ieftină, în ideea că sunt toate la fel, plus că nici nu aveam prea mulți bani atunci, și am regretat. Instructorul m-a lăsat de capul meu și nu am învățat efectiv nimic la școală. Mă rog, pe vremea aia, școala se făcea doar în poligon, oricum nu învățai prea multe, dar chiar și așa raportat la alții care făcuseră școli mai bine cotate am văzut ulterior diferența. Nu mai știu acum care sunt școlile moto cele mai bune, dar sigur le găsiți pe net, citiți review-uri și alegeți-o pe cea unde instructorii chiar își dau silința și au și motociclete ceva mai noi decât mobrele comuniste.
- Gândiți-vă foarte bine dacă vreți să mergeți cu motocicleta. Pasul asta l-am pus intenționat după ce faceți școala moto și nu înainte, pentru că așa o să vă faceți o oarecare idee despre ce înseamnă mersul cu motorul. Să mergi cu motocicleta în sine este riscant, să faci asta în România este foarte riscant. România este campioană în UE la decese din accidente rutiere și asta nu e întâmplător: șoferii români sunt agresivi și neatenți. Fii conștient că vei cădea cu motocicleta: fie din cauza vreunui șofer, fie chiar din vina ta. Motocicleta nu este ca mașina care îți mai permite greșeli de învățare, cu motorul dacă faci o greșeală este o șansă mare ca în secunda următoare să fii jos. Deci dacă ai frica asta că o să cazi și o să îți rupi ceva, nu îți lua motocicletă. Sunt destui care au renunțat la mers cu motorul după prima căzătură sau merg cu el o dată la doi ani. Ia-ți o mașină, sincer este oricum mai confortabilă la drum lung.
- Dacă totuși ai o doză de nebunie și vrei să mergi mai departe și să îți iei prima motocicletă, gândește-te din nou bine ce motor vrei. Aici alegerea este destul de subiectivă, dar eu o să fac o recomandare. Nu choppere sau super sport, România nu are drumuri pentru așa ceva. Chopperele arată foarte bine, și mie îmi plac, dar le vedem în principal prin SUA că acolo se pretează, pentru drumurile lungi americane. Altfel sunt greu manevrabile, te strecori greu cu ele prin traficul din orașe și sunt foarte joase, ceea ce înseamnă că o să simți toate gropile din drumurile noastre. Motocicletele super sport sau „vitezanele”, așa cum sugerează și numele, sunt pentru viteză. Deci dacă nu ai de gând să mergi pe circuit nu prea ai ce face cu ele. Sigur, mai poți să te dai pe Magheru noaptea, dar parcă e cam stupid să îți iei moto ca să mergi 2 km cu ea. În rest, pentru drumuri mai lungi, motocicletele super sport sunt inconfortabile (nu mai zic pentru pasager), iar pentru drumuri mai scurte prin oraș sunt tot un chin pentru că fiind făcute să meargă la viteze mari o să îți vibreze de o să îți tremure și ție toate oasele. Motocicleta trebuie să o cumperi în principal în funcție de unde vrei să mergi cu ea, nu e ca mașina cu care poți ajunge aproape oriunde.
- Înainte să te duci să îți iei motocicleta, cumpără echipamentul de protecție. Casca este desigur obligatorie, dar ia-ți și restul. Ține minte: vei cădea, nu este niciun alt scenariu în care să nu cazi cu motocicleta, și este mai bine să se rupă geaca și mănușile decât pielea de pe tine. Echipamentul nu trebuie să fie cel mai scump de pe piață, mai degrabă trebuie să te asiguri că este. Și să nu fie negru, în trafic trebuie să fii cât mai vizibil. Oricum, șoferii nu sunt atenți, asta mai lipsește să fii îmbrăcat și în negru noaptea. În ceea ce privește casca, sunt mai multe certificări: pe mine mă interesează să aibă minimum 4 stele (din 5) la testele SHARP.
- Ți-ai cumpărat motocicleta – primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să te interesezi cât ar fi o asigurare CASCO. Eu am avut CASCO la toate mașinile și mi-aș face și la motocicletă, dar este prea veche și nu cred că mai este asigurabilă. Oricum, la cum au crescut prețurile la asigurări, este posibil să fie mai scumpă polița CASCO decât mai valorează motocicleta.J Dar dacă îți iei o motocicletă mai nouă, ar trebui să încerci să ai CASCO la ea măcar în primii ani. Cu siguranță vei cădea cu ea, face parte din procesul de învățare, și în același timp sunt șanse foarte mari să o găsești căzută. Șoferii români, pe lângă toate celelalte lipsuri pe care le au, nu mai știu nici să parcheze. Nu, dacă o vei lăsa pe trotuar, nu elimină riscul, been there, done that.
- Începi să mergi cu motocicleta – mai citește o dată asta. Nu o pot spune mai bine, singurul lucru pe care îl poți controla ca motociclist este viteza. Controlul vitezei îți va salva viața (sau cel puțin oasele) mai bine decât orice altceva. În plus:
- Sfaturi pentru drumuri prin oraș:
– evită pe cât posibil să mergi pe banda 1. Mai ales ca începător, o să ai probabil un fals sentiment de siguranță dacă mergi pe această bandă. Însă este cea mai periculoasă: mașinile opresc fără să semnalizeze, intră de pe străzile laterale fără să se asigure, pasagerii deschid ușile la fel fără să se uite etc.
– nu intra ca racheta în intersecții. Încetinește preventiv, vor fi șoferi care vor forța trecerea prin intersecție sau vor schimba banda fără să se asigure și trebuie să fii pregătit să frânezi.
– asigură-te întotdeauna când pleci primul de la semafor. Șoferii români au prostul obicei să treacă pe roșu.
- Sfaturi pentru drumuri lungi:
– evită pe cât posibil să mergi pe ploaie. Pe lângă faptul că este periculos, nici nu ai nicio plăcere. Dacă te prinde totuși ploaia, ai grijă mai ales la începutul ploii, atunci cauciucurile au cea mai puțină aderență. Oricum, când plouă evită să frânezi brusc.
– atenție la vântul lateral. Dacă ți se pare uneori greu să controlezi mașina din cauza vântului puternic, gândește-te cum este să fii pe o motocicletă de doar 200 kg. Eu am prins o dată o rafală care aproape m-a mutat de pe bandă.
– nu condu noaptea. Șoferii români nu sunt atenți nici ziua când teoretic ar putea să te vadă, imaginează-ți cum este să fii un punct în noapte. Plus că noaptea nu mai vezi nici tu așa de bine gropile.
– atenție la câini. În orașele mari problema câinilor s-a rezolvat cât de cât, dar în restul țării, câinii continuă să umble aiurea. Așa că ai grijă prin sate, cu motocicleta nu există tamponări ușoare.
Cam astea sunt sfaturile la care m-am gândit acum, dacă îmi mai vin și altele, o să actualizez acest articol.
Lasă un răspuns