• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Pe drumuri
  • Sport de pe canapea
  • Crypto Mania
  • Filosofeli
Ce om!

Ce om!

Un blog despre cei mai oameni dintre noi

Să-ți iei o Dacia Spring înseamnă că nu îți pasă de viața ta

19/05/2022 by Ce om! Lasă un comentariu

Văd tot mai multe Dacia Spring prin București și înțeleg că s-au vândut foarte bine. Din punctul meu de vedere, să îți cumperi o Dacia Spring în țara din UE cu cele mai multe decese din accidente rutiere este o dovadă de inconștiență pură sau pur și simplu nu îți pasă de viața ta și atunci totul este logic.

Știu, eu care merg cu motocicleta în fiecare zi nu ar trebui să vorbesc despre siguranță rutieră, dar măcar eu înțeleg foarte bine riscurile și caut să merg într-un mod care să le reducă. Mă tem că cei care își iau Dacia Spring chiar cred că sunt protejați ca și cum ar fi într-o mașină normală.

Dacia Spring a luat o stea la testele Euro NCAP, iar poate unii zic că nu contează atât de mult: oricum este mașină de oraș, nu mergi cu ea la drumuri lungi. Problema este că testele Euro NCAP se fac la viteze de oraș (50 km/h la impactul frontal și max. 60 km/h la cel lateral), deci nu vorbim de viteze de autostradă. Dacia Spring este o mașină nesigură la mers normal prin oraș.

În România accidente serioase nu se întâmplă doar pe drumuri naționale. Se întâmplă foarte multe și în orașe. Eu am avut o daună totală în urma cu doi ani pentru că un șofer m-a lovit în oraș deși veneam pe drumul cu prioritate și el avea STOP pe partea lui. Evident, a și accelerat ca să forțeze trecerea așa că realmente am fost norocos, dar și inspirat să fi avut o mașină cu 5 stele la testele Euro NCAP. În București văd în fiecare zi șoferi care trec pe roșu și bineînțeles și ei accelerează în momentul în care fac asta. Să crezi că în oraș ești mai în siguranță decât la drumuri lungi și nu contează în ce mașină ești este o greșeală.

Unii vor spune că Dacia Spring a fost penalizată la acele teste pentru că nu are sistemele electronice de siguranță activă fiind o mașină low cost. Asta este ca și cum ai spune că eu sunt gras pentru că nu fac sport și să ignori că și mânânc mult. Este doar jumătate din problemă.

Dacia Spring a obținut la testele Euro NCAP un punctaj pentru siguranța pasagerilor adulți de doar 49% (cu o protecție slabă mai ales pentru șofer). O altă mașină din clasa mică, Skoda Fabia, a avut un scor de 85%, iar în anul anterior Hyundai i10 obținuse 69%. Vorbim strict de scorul în caz de impact, nu despre elementele de safety assist. Să vorbim și despre preț: i10 și Skoda Fabia cu promoții și tichete Rabla sunt cu până la 20% mai scumpe decât Dacia Spring, dar nu sunt electrice. Păi nu este mai bine să salvăm planeta decât să luăm niște mașini în care să fim mai în siguranță? Plus că nu am fi cool, nimeni niciodată nu a fost cool într-o Skoda Fabia.

Nu pot să dau foarte mult vina pe Dacia pentru că vinde așa ceva. Eu cred mai mult în ideea de responsabilitate a oamenilor decât a companiilor, adică suntem adulți, nu trebuie să cumpărăm orice prostie. Până la urmă, Dacia a făcut ce depindea de ea să te protejeze: a făcut mașina cu autonomia atât de redusă încât să nu ajungi cu ea foarte departe, a pus roțile acelea de jucărie pe ea (apropo, eu la motocicletă am roți mai serioase), dacă pe tine nu te interesează cât de sigură este mașina, de ce l-ar interesa pe producător?

Din categoria: Pe drumuri

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Articole principale

De ce este România pe ultimul loc la siguranța rutieră: pentru că românii sunt șoferi foarte slabi

Ghid pentru cumpărarea unei mașini second-hand

Atenție când cumpărați o mașină cu km în jurul pragurilor de 60 de mii, 120 de mii (ș.a.m.d)!

Ghidul motociclistului începător

Cum să recunoașteți scam-urile crypto

Footer

Despre noi

  • Contact
  • Politică de confidențialitate

Copyright © 2023 ceom.ro· Autentificare