Update: La o săptămână după ce am scris acest articol, ceea ce era logic să se întâmple s-a întâmplat: Dinamo a retrogradat în mod oficial. Suporterii lui Dinamo vor purta pentru totdeauna vina că în „mandatul” lor echipa a „reușit” să retrogradeze.
Nu sunt dinamovist așa că nu mă interesează deloc să îi fie bine fostei echipe a Securității și miliției. Am urmărit totuși cu atenție și preocupare ce s-a întâmplat după lansarea programului DDB de susținere/salvare a echipei pentru că este primul program realizat pe modelul unora dintre marile cluburi ale lumii și eram curios cum va funcționa la noi în țară. Și evident a funcționat românește.
Dinamo este în prezent în insolvență și cu un picior retrogradată în Liga 2, după ce oricum în ultimii ani s-a chinuit pe ultimele locuri din prima ligă. Și stau și mă întreb: aceleași „performanțe” nu putea să le realizeze și Negoiță, fostul patron al lui Dinamo, care fusese criticat în mod constant de suporteri pentru cum administra clubul?
Eu sunt absolut de acord cu ideea ca suporterii să-i critice pe cei care se ocupă de clubul favorit dacă sunt nemulțumiți. Atâta timp cât ei se dovedesc mai competenți decât cel pe care îl critică. Iar evoluția de până acum a echipei Dinamo arată că suporterii nu au făcut o treabă mai bună decât Negoiță. Ba în primii ani după ce a preluat echipa, când probabil și Negoiță și-a dat mai mult interesul, Dinamo încă mai era o forță în campionat. Ca să nu fie discuții, fac precizarea că nu îl cunosc pe Ionuț Negoiță, nu am nicio treabă cu el și ori de câte ori trec pe lângă fostul hotel Rin mă întreb cum a putut cineva să construiască o așa măgăoaie comunistă. Omul a făcut ce a putut și clar atât poate el.
De ce a eșuat programul DDB? Pentru că așa se întâmplă când nu ai nicio responsabilitate. Când nu investești banii tăi și nu este nici altcineva care să te tragă la răspundere pentru cum i-ai administrat. Programul DDB trebuia să aibă o conducere clară, aleasă de suporteri, care să vină cu rapoarte de activitate despre ce au făcut cu banii luați de la aceștia, iar suporterii să aibă posibilitatea să schimbe conducerea dacă nu erau mulțumiti de ea. În schimb, cei din DDB s-au mulțumit doar să dea niște cifre seci despre câți bani au colectat și câți au dat mai departe la Dinamo. Asta este răspunderea în fața suporterilor? Asta poate să facă și un casier. Și apropo de aceste sume, eu chiar nu știu, așa că poate îmi explică cineva : la data de 23 mai, suma strânsă de la suporteri, conform datelor publice de pe site-ul programului ddb este de circa 11 milioane de lei, în timp ce suma virată către Dinamo este de aproape 8,6 milioane de lei. Deci o diferență de 2,4 milioane de lei. Unde sunt restul banilor? Urmează să fie virați și încă nu au fost înregistrați? Sunt cheltuielile de administrare ale programului, cât este salariul casierului?
Lasă un răspuns