• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Pe drumuri
  • Sport de pe canapea
  • Crypto Mania
  • Filosofeli
Ce om!

Ce om!

Un blog despre cei mai oameni dintre noi

Cum să reduci consumul de combustibil al mașinii

25/05/2022 by Ce om! Lasă un comentariu

Având în vedere prețurile tot mai mari la benzină/motorină, zic că ar fi util să scriu sfaturile mele despre reducerea consumului de combustibil al mașinii. Unele sfaturi le știu de la „bătrâni”, dar majoritatea lecțiilor le-am descoperit pe propriul card.

1. Ca oricărui motociclist, mie îmi place să mă joc când merg cu motorul, nu e ca atunci când merg cu mașina și condusul e relativ liniar. Problema este că joaca asta mă făcea să opresc mai des la benzinării, așa că am început să fiu mai atent la cum conduc. Și ce am descoperit?

Accelerările până la turații mai mari și frănârile bruște consumă mai mult combustibil. Până la urmă e logic, nu? Forțarea motorului la turații mari necesită mai multă benzină și dacă faci asta des, frânând și accelerând, va crește consumul. Cum ar trebui să conduci în schimb? Nu trebuie să lași mașina să ajungă la turații mari, trebuie să schimbi vitezele rapid și să încerci să păstrezi o viteză constantă la turații mici. Pe frânare, în mod similar, nu trebuie să frânezi brusc, ci să reduci din timp viteza luând piciorul de pe accelerație. Inclusiv din acest motiv nu este o idee grozavă să stai „‘în fundul” mașinii din fața ta, cum merg mulți, pentru că vei fi forțat să frânezi brusc și asta va crește consumul. Bine, un motiv mai bun să nu faci asta este că e periculos și e un gest foarte cocălăresc.

Acesta este cel mai important sfat pentru reducerea consumului. Autoritățile din SUA au de exemplu niște date potrivit cărora condusul agresiv poate crește cu până la 30% consumul de combustibil la viteze de autostradă și chiar cu până la 40% la mersul prin oraș.

2. Folosește sistemul start-stop al mașinii, dacă este dotată cu așa ceva. Deși sistemul start-stop este foarte enervant, chiar este util în reducerea consumului de combustibil. Primul lucru pe care eu îl făceam după ce puneam cheia în contact era să opresc acest sistem, dar am descoperit că cu el oprit consumul la mers prin oraș creștea cam cu 0,5 litri la 100 km, ceea ce este destul de mult. Deci start-stop-ul este un rău necesar.

3. Încearcă să cumperi anvelope cât mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil. Anvelopele au acele etichete conform cerințelor UE care stabilesc clasele de eficiență. Alături de aderență, aceste etichete prezintă și clasa energetică pentru anvelopa în cauză, cu o clasificare de la A (cea mai bună) la E (cea mai slabă). Potrivit standardelor UE, consumul de combustibil crește cu 0,1 litri /100 km de la o clasă la alta. Deci o anvelopă din clasa E ar determina o creștere a consumului cu 0,4 litri/100 km față de una din clasa A. Dincolo de modelul de anvelope, contează și ca acestea să fie umflate la presiunea recomandată de producător, deoarece este rău și dacă au o presiune mai mică și dacă este mai mare. Dacă presiunea este mai mică, afectează direct consumul, iar dacă este mai mare, se uzează mai repede anvelopa, deci tot vei da mai mulți bani.

4. Mașina încărcată cu toată casa consumă mai mult. Știți cum este, când pleci în vacanță și îți iei toate lucrurile cu tine de parcă te muți. Dacă aveți copii, știți de asemenea ce înseamnă să puneți în mașină toate jucăriile, jumătate din haine, bicicleta, trotineta și ce mai are. Însă astea se vor vedea în consumul de combustibil. E simplu, mașina mai grea consumă mai mult. Așa că dacă tot nu puteți să lăsați din lucruri la plecare, măcar când vă întoarceți scoateți-le pe toate din mașină și nu le lăsați prin portbagaj când veți pleca singuri cu mașina pe distanțe scurte.

5. Nu stați cu motorul pornit în timp ce așteptați pe cineva. Da, vara este cald și este greu să stai fără aer condiționat, dar dacă vreți să reduceți consumul de combustibil, ieșiți din mașină și așteptați afară. Asta e, în viață nu poți să le ai pe toate.

6. Am lăsat pe ultimul loc, dar și acest sfat este foarte important. Aveți grijă de mașină, faceți reviziile la timp, schimbați toate filtrele când este cazul nu doar pe cel de ulei. O mașină în stare proastă va consuma mai mult. Deși pe de altă parte cea mai bună soluție pentru a reduce consumul de combustibil este să nu mergeți cu mașina, deci dacă se strică, ați rezolvat problema asta.

Din categoria: Pe drumuri

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Articole principale

De ce este România pe ultimul loc la siguranța rutieră: pentru că românii sunt șoferi foarte slabi

Ghid pentru cumpărarea unei mașini second-hand

Atenție când cumpărați o mașină cu km în jurul pragurilor de 60 de mii, 120 de mii (ș.a.m.d)!

Ghidul motociclistului începător

Cum să recunoașteți scam-urile crypto

Footer

Despre noi

  • Contact
  • Politică de confidențialitate

Copyright © 2023 ceom.ro· Autentificare