
A fost zilele astea o știre despre cum cineva a mers „gratis” cu Dacia Spring până în Grecia și înapoi. Povestea celui care a făcut asta a ajuns și în ziare și la TV, evident toată lumea punând accentul pe partea cu gratis. Apropo, sper că suntem toți conștienți că românii nu își cumpără mașini electrice pentru că nu mai pot de starea planetei, ci pentru că ei chiar cred că pot merge gratis cu mașina aia. Așa cum unii români nu au nicio problemă să stea la cozi pentru a lua o tigaie la 1 leu, nu îi deranjează să stea nici câte o oră prin parcări să își încarce jucăria. Și nu înțeleg că nimic nu e gratis pe lumea asta, ce economisești acum vei plăti ulterior.
Revenind totuși la subiectul articolului, eu nu neg nimic din relatarea celui care a făcut asta. Sunt ferm convins că a mers cu Dacia Spring în timpii indicați de el.
Eu nu aș merge cu Dacia Spring nicăieri (da, sunt doar invidios că nu am așa minune a tehnologiei) pentru că este o mașină care are o stea la testele de siguranță EuroNCAP. Am scris aici că trebuie să fii inconștient să-ți cumperi o conservă din asta, dar până la urmă dacă pe unii nu îi interesează de viața lor, de ce m-ar interesa pe mine? Știu ce gândesc românii, eu nu o să fac accident, așa au gândit toți cei care mor pe șosele, de aia România este campioană în UE la accidente grave. Dacia Spring nu este nici măcar o mașină cu care să mergi până la mall pentru că majoritatea accidentelor cu vătămări corporale se întâmplă în localități. Dar ce contează să te simți în siguranță când poți să mergi gratis?
Trecem totuși peste aspectele de securitate ca să ajungem la drumul în sine. Înțeleg din relatarea celui care a făcut excursia că a fost în Grecia la jumătatea lunii mai și a folosit tot timpul modul Eco al mașinii pentru că altfel temperatura bateriei ar crește foarte mult la drumuri lungi (o altă chestie de siguranță care desigur nu e importantă). Ce face modul acesta Eco? Crește autonomia, dar reduce puterea motorului și a altor sisteme care consumă energie, adică în principal aerul condiționat. Șoferul respectiv spune că a folosit totuși AC-ul în acest drum și îl cred. Numai că în luna mai temperaturile chiar și în Grecia sunt până în 25 de grade. Aerul condiționat face față mai ușor unor astfel de temperaturi decât vara când temperaturile ajung la 35 de grade. Majoritatea oamenilor își iau totuși concediile vara și știu că AC-ul chiar și la o mașină normală uneori face cu greu față la temperaturile din iulie-august, darămite să îl mai și folosești la o putere minimă.
Am folosit configuratorul de pe site-ul Dacia pentru a vedea cât ar fi autonomia la o temperatură de 35 de grade, o viteză medie de 80 km/h și cu AC-ul pornit: 128 km. Înțeleg de la șoferul în cauză că în condiții reale de drum, autonomia ar putea fi ușor mai mare. Nu îl contrazic. Totuși, ținând cont că nu vrei să rămâi totuși fără baterie în mijlocul drumului, va trebui să îți stabilești calendarul de opriri ținând cont de acești maxim 130 de km pe care îi poți face. Adică la fiecare oră jumate de mers cu mașina să te oprești o oră să încarci bateria. Frumos, nu? Clar nu vei ajunge obosit la destinație.
Hai să zicem că faci și asta, pauzele lungi și dese sunt doar cheia marilor succese. Problema care rămâne este că numărul stațiilor de încărcare nu este totuși foarte mare. Sigur, dacă mergi în mai poate găsești cele două stații de la Kaufland sau Lidl libere, dar ce te faci dacă le găsești ocupate? Repet, majoritatea oamenilor merg în concediu în iulie-august și sunt șanse mai mari să fie și alți entuziaști electrici pe drum. Stai și aștepți o oră să termine de încărcat cel din fața ta și după aceea mai stai încă o oră pentru mașina ta? Pleci de acolo și speri să găsești în altă parte liber? Dacă nu găsești nici în altă parte îți permiți să te fâțâi în căutarea unei alte stații? Tot felul de lucruri cu care eu chiar aș vrea să îmi bat capul în concediu când se presupune că ar trebui să mă relaxez.
În încheiere, mersul cu o electrică nu e gratis, costă timp (dar știu că românilor le place să stea la coadă, deci asta e irelevant), este stresant și costă totuși și bani. Singura diferență este că spre deosebire de o mașină normală banii nu îi dai în mod constant și deci nu se vede atât de clar acest cost. O mașină pe benzină sau motorină ține 10 ani fără probleme deosebite dacă ai grijă de ea. Sigur, ea merge și mai mult, dar poate nu vrei tu să ai o mașină de 20 ani. Oricum, vreau să văd și eu cât vor rezista mașinile electrice, pentru că dacă vom ajunge să le schimbăm ca pe telefoane, nu pare că vom economisi prea mult.
Lasă un răspuns