
Dacă vreți să mergeți în Grecia undeva aproape și nu vreți să fie 90% dintre turiști români, adică nu în Thasos, puteți merge într-un loc unde sunt români doar 50% dintre cei pe care îi veți întâlni: în Sithonia, al doilea braț al peninsulei Halkidiki. O să faceți 11h până acolo din București plus ce stați la graniță, iar asta este greu de estimat pentru că depinde foarte mult de ziua în care plecați (eu nu recomand plecările sâmbăta pentru că atunci evident este cel mai aglomerat). Oricum, dacă faceți și o oprire undeva prin Bulgaria, nici nu o să simțiți drumul.
În Sithonia nu merită mers însă doar pentru că este aproape, ci și pentru că este foarte frumos. Aici sunt unele dintre cele mai interesante plaje din Grecia, care rivalizează oricând cu cele din insule. Cea mai frumoasă este Kavourotrypes Beach (sau Portokali sau Orange Beach cum mai este numită) și chiar este deosebită. Apa mării este foarte curată și clară și, așa cum îmi place mie, caldă ca o ciorbă. Partea nașpa este că se aglomerează foarte repede așa că dacă vreți șezlong și finețuri trebuie să ajungeți până pe la 9:30. Totuși, se găsesc tot felul de alte locuri, pe pietre, prin pădure, unde să îți pui un prosop. Oricum, vei sta aproape tot timpul în apă; am spus că este foarte caldă, da?
A doua plajă spectaculoasă este Tigania Beach, iar ca să ajungeți acolo trebuie să treceți printr-o rețea de drumuri pe care grecii le-au făcut cu scopul de a construi un orășel. În final grecii au dovedit că nu sunt atât de diferiți de români pentru că au abandonat proiectul, dar din fericire drumurile au rămas. Nu urmăriți însă gps-ul, o să vă ducă în bălării, mai bine urmăriți indicatoarele de pe drum și veți ajunge la Tigania Beach. Vedeți că sunt două locații, una lângă cealaltă, Tigania și Blue Sea. Tigania este mai frumoasă, dar Blue Sea este de regulă mai liberă.
Un lucru de știut despre Sithonia este că poate fi și destul de windy, ceea ce va face ca valurile mării să fie foarte mari și să nu puteți intra în apă. Dacă prindeți o zi cu vânt mai puternic, recomand să mergeți pe plaja din Portul Koufo. Este o plajă în golf, bine protejată de munții din jur, cu o apă foarte puțin adâncă și liniștită ca un lac așa că și dacă sunt valuri nu o să fie nicio problemă să intrați în ea. Pentru că nu poți să le ai pe toate în viață, apa aici este puțin mai rece decât pe celelalte plaje, dar nu atât de rece încât să nu poți să faci o baie.
După cum vă spuneam, Sithonia are de toate, inclusiv o plajă mare și largă gen Mamaia (bine, înainte să o lărgească, nu vă trebuie un binoclu să vedeți marea): Kalamitsi. Aici șezlongurile sunt șezlonguri, frappe-ul e frappe, iar românii vor fi români pentru că dintre toți ceilalți de pe plajă îi veți auzi în mod clar cu gălăgia pe care o fac.
Unii mai recomandă și plaja Platanitsi, la care puteți ajunge intrând printr-un camping, dar mie nu mi-a plăcut, nu mi s-a părut că are ceva deosebit. Adică mai bine e la Kalamitsi unde măcar cocktailul e cocktail.
Unde să stați în Sithonia: plajele cele mai interesante sunt în estul brațului, așa că ar trebui să vă orientați undeva pe lângă Sarti. Nu este un oraș foarte deosebit, dar este bine poziționat și are o grămadă de terase și unele supermarketuri.
Astea sunt sfaturile mele despre Sithonia. Dacă aveți întrebări, altele în afară de cât e șezlongu’, sunt aici (cel puțin pe moment).

Lasă un răspuns