
Articolul putea să se numească și „ce trebuie să știți când mergeți în vacanță în Croația” pentru că această țară nu e nici ca Grecia, nici ca Italia, este o combinație cu unele lucruri bune și altele mai puțin bune.
Primul lucru pe care trebuie să îl știți despre Croația este că e o țară dezvoltată, nu are nicio treabă cu Balcanii așa cum îi știm noi, este o țară din Vest în toată puterea cuvântului. Nu știu de ce nu a intrat până acum în zona euro, dar înțeleg că oricum de la anul vor trece la euro. Faptul că este o țară dezvoltată vine la pachet cu civilizație, drumuri bune, dar și cu prețuri mai mari: Croația este o țară scumpă, mai ales dacă o compari de exemplu cu Grecia. De la prețurile la obiective turistice până la mâncare, totul e mai scump în Croația. Partea rea este că nu tot timpul diferența de preț se reflectă și în calitate: cel puțin la restaurante, Croația mi se pare că se încadrează perfect în categoria „not great, not terrible”. Și credeți-mă că le-am dat multe șanse, dar parcă în Croația s-au strâns cei mai slabi bucătari din Italia și Grecia.
Al doilea lucru important pe care trebuie să îl știți este că Marea Adriatică este cam rece. În iulie are maxime de 24-25 de grade și de-abia pe la mijlocul lunii august ajunge la 27 de grade, o temperatură care este cam tot timpul în Marea Egee în iulie-august. În iunie nici nu mai zic când în majoritatea zilelor sunt cel mult 20-21 de grade, adică la fel ca la noi la mare. Și cred că știm cu toții că nu este deloc plăcut să faci baie în mare la 21 de grade. Deci dacă vreți să vă bucurați de o baie în Marea Adriatică trebuie să mergeți cel mai devreme din luna iulie și să sperați că o să fie un început de lună fierbinte.
Am început cu chestiile mai puțin plăcute despre vacanța în Croația așa că este cazul să trec totuși și la ce de merită să vizitați această țară (eu am făcut-o de două ori și aș mai reveni pentru că mai sunt locuri de văzut).
Plitvice – este zona cea mai spectaculoasă din Croația. Plaje, orașe interesante au și alții, dar un astfel de parc natural cu lacuri și cascade chiar nu găsești peste tot, mai ales în Europa, iar dovada o vei vedea și în numărul mare de turiști asiatici și americani care vor lua cu asalt parcul. Deci orice ai face, dacă vrei să vizitezi Croația, trebuie să pui neapărat pe listă și Plitvice. Cazare vei găsi la una dintre pensiunile din zonă (nimic fancy, doar vile îngrijite).
Dubrovnik – este poate zona cea mai scumpă din Croația datorită/din cauza faptului că aici au fost filmate multe din scenele din Game of Thrones (cele din King’s Landing, inclusiv celebra scenă cu Walf of Shame-ul lui Cersei Lannister). „Problema” este că Dubrovnik-ul merită. O fi el scump, mâncarea aici e cea mai banală din toate câte am încercat, dar orașul-vechi, practic cetatea în sine, este foarte bine întreținut și imediat ce intri pe porțile lui îți dă senzația de vacanță. Este plin de americani aici, veniți probabil datorită lui GoT și asta generează o nouă observație interesantă. Dacă Dubrovnik-ul este „stăpânit” de americani, la vecinii din Muntenegru dominanți sunt (mă rog, erau) rușii. Este până la urmă și asta o împărțire a teritoriilor care arată din nou caracterul occidental al Croației. Revenind la Dubrovnik, faceți neapărat turul zidurilor orașului (nu e gratis, cum nimic nu e gratis în Croația, dar și acesta e la categoria „trebuie”).
Split – un oraș mai ieftin decât Dubrovnik-ul, nu atât de cosmopolit, dar mai mare și cu restaurante mai bune. În plus, Split este și baza de plecare pentru o serie de insule din Croația. Nu sunt cine știe ce plaje aici, așa că pentru o baie în mare mai bine mergeți pe una dintre acele insule.
Hvar – una dintre cele mai frumoase insule din Croația, dar și mai scumpă decât Dubrovnik-ul. Și în Hvar se văd urmele stăpânirii venețiene, cetatea din vârful insulei oferind o panoramă spectaculoasă asupra insulei. Aici se află și una dintre plajele cele mai bune din Croația: Dubovica. Chiar dacă este mai aglomerată, mie mi-a plăcut și plaja Pokonji dol, care este chiar lângă portul din Hvar.
Brac – pe această insulă se află una dintre cele mai celebre plaje din Croația: Zlatni Rat. Sincer, pe mine nu m-a impresionat, poate și pentru că era extraordinar de aglomerată, dar nici apa mării nu mi-a plăcut în mod deosebit, era mult mai clară pe plajele din Hvar. Deci dacă vreți neapărat să mergeți aici puteți desigur să o faceți, dar dacă nu, chiar nu pierdeți nimic.
Cam astea sunt locurile pe care le-am vizitat în Croația, data viitoare o să scriu despre fratele ei mai mic, Muntenegru.

Lasă un răspuns