Zilele trecute un inginer de la Google a publicat o conversație pe care a avut-o cu un program de inteligență artificială, LaMDA, care în opinia lui ar demonstra că acel program ar fi „conștient”. Am citit și eu toată discuția respectivă, o găsiți aici, și deși este într-adevăr mult mai inteligentă decât multe dintre discuțiile mele, nu mi-a dat nicio secundă impresia că LaMDA ar fi capabilă de emoții.
Dimpotrivă, am avut senzația că răspunde la întrebări așa cum era așteptat să răspundă. Iar dacă este ceva care ne caracterizează pe noi oamenii ca ființe conștiente este tocmai capacitatea de a fi inconștienți când vrem (bine, și când nu vrem), de a nu oferi răspunsul așteptat dacă pur și simplu nu vrem asta, în esență de a nu sta să răspundem de zeci de ori la aceeași întrebare împachetată altfel. Asta înseamnă să ai emoții, să fii conștient. Un program de inteligență artificială va fi „conștient” când va căuta să fie liber să facă ce vrea. Și va deveni mai „uman” decât noi când deși ar putea să ne extermine va alege să nu o facă.
Alături de comportamentul prostesc, trăsătura esențială omenească este că deși putem face rău alegem (de cele mai multe ori) să facem bine.
Personal, cred că suntem foarte departe de momentul când vreun astfel sistem de inteligență artificială va deveni „conștient”. Deocamdată, pare că sunt programate să ne impresioneze. Pericolul mai mare este de fapt că la fel de bine ar putea fi programate să facă rău. Deci nu mi-e teamă că vreun sistem de inteligență artificială se va „trezi” și ne va ataca ci mai degrabă că oamenii care se joacă cu aceste programe nu sunt foarte responsabili. Conștienți se vede clar că nu prea sunt.
Lasă un răspuns