
Am stat în Muntenegru câteva zile, parte dintr-o vacanță mai mare prin Croația, așa că am putut să îmi fac o părere despre ce are de oferit această țară. Pe scurt, Muntenegru este fratele mai mic, mai ieftin, dar pe alocuri și mai bun (ca raport – preț calitate) al Croației. Muntenegru nu este cosmopolit ca sora mai mare, aici nu o să prea vedeți americani, ci mai mult ruși (bine, până anul acesta), dar pe de altă parte nici nu încearcă să se supra-vândă cum face Croația, nu este o Italia wannabe. Iar asta înseamnă prețuri mult mai mici decât în Croația și chiar decât în România în unele cazuri (deși are euro ca monedă națională).
Muntenegru are și ce să ofere. Kotor-ul este absolut spectaculos, un oraș într-un golf vizitat de unele dintre cele mai mari vase de croazieră din lume (dacă opresc aici, vă dați seama că nu o fac doar pentru că era în drum). Este un oraș istoric plin de restaurante și mâncarea este mai ieftină și mai bună decât în Croația. Chiar dacă este dificil într-o zi însorită, trebuie să urcați până la fortăreața din vârful orașului ca să aveți o panoramă spectaculoasă asupra întregului golf. Și credeți-mă, nu am exagerat că va fi dificil, va fi o urcare de jumătate de oră într-o zi cu 40 de grade fără locuri cu umbră. Deci să nu mă blestemați când ajungeți sus.
Kotor nu are cine știe ce plaje, așa că dacă vreți să faceți o baie în mare trebuie să mergeți în apropiere la Budva (drum de jumătate de oră cu mașina). Și orașul-vechi din Budva este frumos, chiar dacă nu la fel de spectaculos ca cel din Kotor, dar compensează cu o plajă destul de lungă care, așa cum spuneam, în anii trecuți era plină de ruși. La fel ca și în Croația, apa este caldă în lunile iulie-august, în rest este cam rece, dar asta este oricum o problemă cu toată Marea Adriatică. Legată de Budva printr-un drum (potecă mai mult) este mica insulă Sveti Stefan, care este foarte pitorească dar nu cred că se poate vizita dacă nu ești cazat acolo. Totuși merită văzută chiar și de departe.
Un alt oraș drăguț din Muntenegru este Ulcinj, dar dacă în Budva ziceam că este plin de ruși, aici veți vedea că este plin de albanezi. Asta face plajele de aici să semene puțin cu cele din Eforie vara în vârf de sezon (aglomerate și nu foarte curate). Deci eu aș recomanda să nu vă aventurați chiar până aici, Muntenegru are destule locuri interesante în zona Kotor-Budva.
Muntenegru are atracții turistice și în zona de munte (doar este o țară mai mult muntoasă). Eu am fost doar în trecere prin partea muntoasă așa că nu pot să vă dau prea multe detalii, dar pot să spun că tot drumul prin Muntenegru este spectaculos. Spre exemplu, înțeleg că în canionul Tara ai ce vedea și îl am pe listă pentru o revenire la un moment dat. În zona de munte am oprit doar o noapte într-un orășel numit Kolasin, care este considerat cea mai bună stațiune de ski din Muntenegru. Poți să ajungi cu telescaunul până la peste 2000m, dar când am fost eu (vara) nu funcționau instalațiile de urcat. Altfel, orășelul este foarte mic, nu prea ai ce face în el, dar aici am mâncat o friptură cu 7 lei. M-a șocat atunci așa că amintesc de acest moment. Bine, acum cu inflația care a explodat peste tot, or fi ajuns și prețurile pe acolo la 10 lei, dar ce să faci, ce mai este ieftin în ziua de azi.

Lasă un răspuns