
Având în vederea creșterea prețului la benzină/motorină, am fost curios să văd cât din acest preț reprezintă taxele pe care fiecare stat le pune. Așa că m-am uitat pe cele mai recente date oficiale din UE și concluzia este că taxele în România sunt mai mici decât media europeană. Bine, nu mici în sine, pentru că mai mult de o treime din prețul combustibilului se duce la stat.
Singura țară care face notă discordantă în Europa în ceea ce privește nivelul taxării este Polonia, unde procentul taxelor în prețul combustibilului este în jurul a 27%. Chiar și așa, prețul benzinei este în Polonia aproape la fel de mare la noi, un litru de benzină costând echivalentul a 1,70 euro potrivit datelor de la 20 iunie, în timp ce în România prețul este de 1,73 de euro. La motorină în schimb, prețul în Polonia este ceva mai redus (1,69 euro față de 1,84 euro).
Interesant este că prețul fără taxe al motorinei este mai mare în România decât în Franța (1,19 euro față de 1,17), iar la benzină este aproximativ egal. Asta în timp ce Franța importă majoritatea petrolului din afara țării, iar noi avem în principal producție internă. Îl înțeleg acum pe Macron de ce vorbește atât de des cu Putin, sunt sigur că războiul din Ucraina este principala lui preocupare, nu dorința de a beneficia în continuare de tarife privilegiate la combustibil. La fel de interesant este și că până săptămâna trecută și nemții aveau un preț mai bun fără taxe decât al nostru, deși și ei importă cea mai mare parte din petrol. Ce s-a întâmplat cu prietenia ruso-germană? Sau poate nemții chiar sunt oameni de cuvânt și au început să reducă importurile de la ruși.
Până una alta, Guvernul nostru a anunțat azi că va compensa prețul combustibilului cu 50 de bani. Adică nu îl plafonează, îl compensează. Pare genul de soluție „să pară că facem ceva”. Pe de altă parte, în lipsa unor proteste foarte mari, este clar că Guvernul nu va accepta o scădere a taxelor. La noi taxele nu scad nici când sunt mai mari decât în Europa, darămite când sunt tot pe acolo.
Și acum ceva și despre proteste: adevărul este că acestea nici nu au avut amploarea să forțeze Guvernul să ia o decizie mai puternică. Și oricât ar comenta unii, prețul de 9 lei/litrul nu a speriat populația. Cel puțin în București nu am văzut asta în trafic. Este la fel de aglomerat, iar autobuzele merg în continuare pe jumătate goale. O regulă simplă a economiei spune că atunci când prețul unui bun/serviciu atinge un nivel pe care nu ți-l mai permiți nu îl mai cumperi sau, dacă este posibil, încerci să îl înlocuiești. Sigur, românii comentează că asta doar este în natura noastră, dar dacă mergem în continuare cu mașinile după ce am făcut marele protest de 15 minute de la benzinărie nu trebuie să ne mirăm că doar asta obținem: 50 de bani.

Lasă un răspuns