
Guvernul a luat ieri decizia reducerii prețului carburanților cu 50 de bani pentru trei luni, o măsură care este ca atunci când te doare măseaua și iei un paracetamol. Pentru câteva ore îți va trece, dar ulterior durerea va reveni pentru că problema principală nu a dispărut. Așa este și cu prețul carburanților: din păcate, avem de-a face cu o problemă structurală, nu este o reacție pe termen scurt care să treacă de la sine.
Ca să scadă mai mult de câteva zile, ar trebui să se întâmple ceva semnificativ cu cele două forțe care guvernează prețul oricărui bun: cererea și oferta.
Să începem cu cererea. Am scris și aici: eu nu am văzut nicio scădere a traficului prin București când prețul a ajuns în jurul a 9 lei/litru. Sigur, oamenii au protestat la unele benzinării, dar dacă după aia mergi în continuare cu mașina faci cam ce a făcut și Guvernul: cum noi ne-am făcut că protestăm și ei s-au făcut că reduc prețul.
O să scadă cererea în continuare? Nu prea cred. A venit vara, toată lumea va pleca în vacanțe, și nu doar românii, peste tot în Europa oamenii nu se vor mai uita la prețuri și vor face mii de km în concedii și în plecările de weekend la mare sau la munte. Avioanele sunt la rândul lor pline, valorile de trafic fiind triple față de anul trecut. Deci de unde scădere a cererii?
Dacă cererea nu va scădea, poate crește oferta. Ok, crede cineva că războiul din Ucraina se va termina peste noapte și lucrurile vor reveni la normal? UE importa în medie înainte de război un sfert din necesarul de petrol din Rusia și s-a angajat că până la finalul anului va reduce aceste importuri cu 90%. Să înlocuiești dintr-o dată 25% din importurile de petrol din altă sursă nu este ușor.
Țările mari din UE, Germania, Franța, Italia, Spania, nu importau petrol din Rusia pentru că le plăcea de Putin, ci pentru că nu aveau producție internă. Iar dacă nu au avut până acum, nu este ca și cum mâine o să descopere țiței în curtea palatului Versailles sau pe plajele din Sardinia. Peste ocean, Statele Unite au la rândul lor probleme cu prețul carburanților și autoritățile pun presiune pentru creșterea producției locale. Însă, capacitățile de producție oprite din cauza pandemiei nu pot fi reluate așa de repede și chiar dacă va crește producția este de așteptat ca surplusul să ajungă întâi pe piața americană ca să mai scadă prețurile de acolo. Deci prețurile din Europa nu au cum să scadă înaintea celor din SUA pentru că pe politicenii americani îi interesează, și este normal, ca electoratul lor să fie mulțumit
În concluzie, nu mă aștept la o scădere a prețului benzinei/motorinei de la sine, în următoarele luni. Pentru simplul fapt că nu are de unde să vină această scădere.
Lasă un răspuns