
Sunt o mulțime de știri în perioada asta despre haosul din aeroporturi din cauza curselor anulate sau mult întârziate. Explicația pentru ce se întâmplă nu este însă deloc așa de complicată: companiile aeriene, deși știau că vor fi mulți pasageri în lunile de vară, nu au angajat suficienți oameni pentru a face acestui trafic.
Nu este vorba că au fost luate prin surprindere, restricțiile în Europa au fost ridicate de luni bune și oamenii își planifică vacanțele din timp, sunt puțini cei care zboară de azi pe mâine. Dacă este o industrie care știa dinainte câți clienți va avea într-o perioadă de timp este cea aeriană. Și atunci de ce nu au angajat mai mulți oameni pentru a face față acestei cereri?
Companiile aeriene își reduseseră mult personalul în anii anteriori din cauza pandemiei. Nu pot reveni la schema de personal dinainte doar pentru trei luni foarte bune de vară. Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu criza Covid în continuare; se vede deja că iar cresc cazurile, dacă din toamnă revin restricțiile? Angajezi oameni doar pentru câteva luni? Este mai ușor să îi angajezi decât să îi dai afară, plus că și acei oameni vor la rândul lor stabilitate. Nu se angajează pe trei luni că nu sunt studenți în vacanța de vară.
În plus, oricât ar fi de cinic, companiilor aeriene le convine situația actuală: încasează mai mulți bani la costuri mai mici cu personalul. Nu este vorba că vor recupera pierderile din anii anteriori, dar orice plus ajută.
Pe de altă parte, și angajații companiilor aeriene/aeroporturilor contribuie la criza actuală prin grevele pe care le fac. Pe de o parte justificat din cauza inflației care a explodat peste tot, pe de altă parte nu atât de justificat pentru că este greu să ceri majorări de salarii într-o industrie care a suferit pierderi mari în ultimii ani.
Oricum, din toată această ceartă, singurii care pierd sunt ca de obicei pasagerii. Nu este valabil doar pentru România, și în Europa autoritățile urmăresc cu atenție și preocupare ce se întâmplă.
Lasă un răspuns