
Analiștii de la Nomura, o bancă de investiții din Japonia, estimează că unele dintre cele mai mari economii ale lumii vor intra în recesiune în următoarele 12 luni. Adică aproape toate care ne interesează, Statele Unite, zona euro, UK și altele. Știți cum e cu estimările, unii văd plus alții minus, dar în cazul de față și eu cred că este o probabilitate mai mare să urmeze o recesiune.
Nomura se așteaptă ca economia americană să intre în recesiune în ultimul trimestru al anului și să stea pe minus pe tot parcursul lui 2023. Analiștii spun că băncile centrale vor crește ratele de dobândă pentru a reduce inflația și asta o vedem deja și la noi. Ieri, BNR a majorat dobânda-cheie la 4,75%, cel mai mare nivel din ultimii nouă ani. Asta va trage în sus toate celelalte dobânzi la credite, ROBOR-ul ajungând astăzi în jurul pragului de 7% după ce la începutul anului era în jurul a 3%. Deci mai mult decât o dublare în jumătate de an.
Alături de dobânzi, avem prețurile la petrol pe care alți analiști le văd în continuare în creștere, iar prețurile la energie electrică și gaze oricum crescuseră dinainte să înceapă războiul din Ucraina. Dacă iarna trecută ne-am plâns de prețul la gaze, nu vreau să mă gândesc ce va fi iarna aceasta. UE importa din Rusia 40% din necesarul de gaze și rămâne de văzut de unde va înlocui aceste importuri. Oricum, chiar dacă UE nu ar vrea neapărat să înlocuiască gazul rusesc, Putin le-a arătat liderilor europeni că poate să oprească robinetul de gaze când vrea. În unele state gen Polonia și Bulgaria a suspendat complet livrările de gaze, iar în altele precum Germania sau Italia a redus aceste livrări. Problema gazelor nu se simte acum atât de mult pentru că este vară, dar la iarnă mă aștept la o explozie a prețului. Sigur, mai este și varianta în care războiul din Ucraina se va încheia până atunci și va exista o mare împăcare cu Rusia, dar nu mai cred de mult în povești.
Deci ce putem face în așteptarea unei viitoare recesiuni? Cel mai important lucru este să nu ne angajăm în niște cheltuieli foarte mari. Nu este momentul luării unei case, dobânzile probabil vor mai crește, iar prețurile la apartamente încă sunt mari (acum este combinația cea mai rea). Dacă avem economii, trebuie să ținem de ele, iar dacă nu avem, să începem să le facem. Cumpărarea unei case era doar cu titlu de exemplu, sugestia este valabilă pentru orice achiziție mai mare pe care ai vrea să o faci (adică nu este momentul nici să îți schimbi mașina, mai merge încă un an). De asemenea, nu este nici momentul să renunți la job ca să începi nu știu ce afacere (bine, exceptând cazul în care ai vreo idee absolut revoluționară). Mai degrabă ar ajuta dacă ai posibilitatea să faci ceva part-time pe lângă job-ul actual. Dacă ai investiții pe bursă sau ai economii mai mari ar fi o idee bună să cumperi pe măsură ce prețurile acțiunilor vor scădea, pentru că pe termen lung acțiunile oferă totuși cele mai bune randamente (când spun investiții, nu mă refer la crypto, ci la acțiunile unor companii mari, solide, care au capacitatea să iasă din recesiune). Partea bună a unei recesiuni este că în final se va termina.
Lasă un răspuns